Persanii si convertirea la Islamul shiit

downloadCunoscut ca singura tara din Orientul Mijlociu a carei religie oficiala este Islamul shiit, Iranul are o istorie bogata care a adus cu ea importante evenimente ce au ghidat catre imbratisarea acestei credinte de catre populatia sa. Convertirea statului Iran (Persia) la islamul shiit a avut loc in perioada in care puterea Safevida detinea controlul zonal, si a constituit un punct marcant in istoria iraniana. Totul a inceput in 1501 cand Safevizii au preluat puterea, iar rezultatul miscarii de atunci este vizibil inca si astazi in state precum Iran si Azerbaijan, tarile cu cel mai mare procentaj de shiiti, dintre cele care au Islamul ca religie de stat.

Persia lui Ismail I si expulzarea clericilor sunniti

In 1494 dinastia Safevida cunostea ca lider pe Ismail I, iar ascensiunea acestuia devenea o realitate doi ani mai tarziu, in 1501, cand o insemnata parte a Azerbaijanului intra sub influenta sa, iar Tabrizul si-l instala drept capitala. La scurt timp dupa aceasta extindere cucereste si restul Azerbaijanului, plus Armenia. De aici pana la autoproclamarea ca sah, un an mai tarziu, n-a fost decat un pas. Tot 1502 este si anul in care Islamul shiit e declarat religie de stat. In 1504 centrul Iranului este cucerit sub domnia sa, iar pana in 1508 se intinde catre Vest insusindu-si Bagdadul si Sud-Vestul iranian. Doi ani mai tarziu, ia in stapanire Heratul si Khorasanul. Teritoriilor cucerite, asa cum este de asteptat, le este impus Islamul shiit, in vreme ce clericii sunniti sunt expulzati.

De ce Shiismul? Din ce motive?

Initial Ismail I, la fel ca si urmasii sai, au invocat cauze mai degraba geo-politice si culturale, decat manate de crez religios, atunci cand ne referim la impunerea Islamului shiit in zona de catre acesta. El isi dorea o identitate culturala distincta fata de inamicii de atunci, respectiv Imperiul Otoman si hanatele uzbece ale Asiei Centrale. Prin asta urmarea si fidelizarea populatiei si a institutiilor, mergand pe ideea diferentelor culturale fata de vecinatatile sunnite.

Ura pentru sunniti, declarata public

Ismail I a fost liderul shiit care a declarat in spatiul public ca uraste sunnitii, iar regimul sau a impus persecutii grave la adresa acestora. Singura optiune pentru cei care traiau in teritoriile dominate de Ismail I era convertirea la Shiism. Pentru a verifica aspecte legate de crezul populatiei, sahul avea metode incredibile, precum trimiterea de agenti care ii blestemau pe califi prin piete, iar cei care nu se aratau in acord cu cele auzite puteau fi omorati pe loc, potrivit istoricilor. Shiismul a prins in primul rand la persanofoni, cu celelalte minoritati, precum kurzii, arabii, turcofonii si baluchii, existand ceva mai multe dificultati. Chiar si in aceste conditii, procesul de convertire poate fi considerat unul rapid, deoarece secolul XVI-lea gasea Persia o tara deja shiita si oarecum izolata de vecinii sunniti. Este de notat ca shiitii din zonele majoritar sunnite au fost invitati in acea perioada sa vina in Iran, oferindu-li-se protectie fata de teritoriile sunnite din care se trageau. Un sah notabil pentru toleranta sa fata de alte religii in era Safevida a fost sahul Abbas (1588-1629), procesul de convertire in perioada sa fiind unul mai lent si benevol din partea non-shiitilor. Nu acelasi lucru putem mentiona despre Safi I (1629-1642) si Abbas II (1642-1666), care au ramas in memoria istoricilor drept cei mai intoleranti Safevizi, ei pretinzand convertirea la Shiism inclusiv non-musulmanilor. Evreii se crede ca au avut cel mai mult de suferit in acea perioada, refuzul la convertire ducand fie la omorare fie la scoaterea ochilor, totul depindea de caz. Astazi Iranul, desi religios pastreaza credinta shiita, este o tara in care si celelalte credinte isi gasesc existenta in sanul minoritatilor de pe teritoriul sau, cu traditiile si valorile lor.

Istorie persana

 

5 gânduri despre „Persanii si convertirea la Islamul shiit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s