Despre traditiile cu savoare din Orient!


Orientul Mijlociu este un buchet al traditiilor ramase inca vii astazi, intr-o lume ce se misca in viteza luminii, considerand de multe ori vechiul, ca dovada a inapoierii. O zona in care familia ramane nucleul principal al societatii, unde noile perechi merg dupa regulile scrise de catre inaintasii lor, si unde religia inca trezeste in constiinta credinciosului sentimentul de umanitate, teama de divin si nu in ultimul rand, facerea de bine si ospitalitatea. Ceaiul si cafeaua pe harta Orientului Mijlociu sunt probabil principalele rasfaturi cu care gazda va ura celui de pe alte meleaguri „bun venit”. Dar nu tot Orientul Mijlociu urmeaza aceiasi pasi atunci cand e vorba de simbolul ospitalitatii, frumos turnat in cesti de portelan sau pahare de sticla artistic ornate, cu ochi albastru (ca simbol al tinerii deochiului de o parte), la irakieni, turci sau egipteni. Zonal, ospitalitatea in Orientul Mijlociu imbraca diferite forme:

Arabia Saudita:
aici ceaiul aproape dispare, desi beduinii il beau in deserturile aspre, preferintele localnicilor sunt indreptate spre cafeaua cu cardamom (qahwa) servita dintr-un recipient (dalah) in finjan (cesti mici in forma de lalea). La sauditi refuzul unei invitatii acasa e o grava ofensa.
Iran:
aici cafeaua este cea care dispare, ceaiul fiind prezent la toate mesele, cu orice ocazie, intre prieteni, familie, cu musafiri, sa ca rutina.
Irak:
ceaiul si cafeaua sunt populare in aceeasi masura. Istikan este ceaiul irakian, numit asa din trecut, de catre soldatii britanici ( facand referire la „east tea can”), iar cel mai comun recipient este paharul de sticla in forma de lalea, decorat artistic, cu simboluri orientale.
Egipt:
aici cafeaua turceasca si ceaiul sunt cele mai populare, la orice ora din zi si noapte. O curiozitate cand vine vorba de Egipt e ca aici se bea ceaiul din „hamsina”, paharele mici, fara coada, egiptenii fiind obisnuiti sa tina bautura calda intre degete, oricand, indiferent de vreme.
Tarile magrebiene:
ceaiul cu menta si multa spuma este un vechi obicei berber. Aceste state nu fac parte din sfera Orientului Mijlociu, dar se-nrudesc in obiceiuri si mentalitati cu tarile de mai sus, prin prisma religiei si traditiilor derivate din Islam.

NOTA DESPRE ETICHETA ORIENTULUI MIJLOCIU: In toate aceste tari ceaiul si masa de pranz ori cina, se pot servi fie jos, in corturi, pe carpete nomade sau in living, pe covor. Este un obicei oriental stravechi, la fel cum si mancatul cu mana e considerat exemplu din comportamentul Profetului Muhammad. Evident ca exista restaurantele occidentale unde foarte multe familii merg, iar la mese acestia mananca folosind tacamuri, dar prin prizma traditionala, bucatele si ceaiul sunt servite, jos, pe tesaturi artistic lucrate, in culori ce incanta ochi de turist.

La un ceai de suflet!

44870801_1998642296896782_364292043645648896_n

7 gânduri despre „Despre traditiile cu savoare din Orient!

  1. Buna,
    Ai putea sa scrii un articol mai amanuntit despre musulmanii siiti si despre traditiile lor? M-ar interesa mai cu precadere de cei din Liban. Am tot cautat articole,dar contin informatii vagi.Vorbesc cu un baiat din Liban si imi doresc sa stiu cat mai multe despre cultura lor. Il iubesc foarte mult,iar el ma cheama acolo spunand ca vrea sa ne casatorim,insa eu am inteles ca lor(siiti)nu li se permite sa se casatoreasca cu o crestina. Eu cred ca vrea aceea casatorie temporara-Mutah i-am spus,dar nu vrea sa recunoasca. L-am asigurat ca nu o sa accept vreodata o casatorie temporara. Nu stiu ce sa mai cred sau daca sa-l cred.
    Tu fiind expert in cultura orientala poate m-ai putea ajuta cu anumite informatii pe aceasta tema. Ti-as fi recunoscatoare. Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s