Gustul amar al maritisului: viata unei „kelin”

Asia Centrala are printre cele mai frumoase traditii si obiceiuri la nivel cultural daca e sa ne raportam la zonele de pe mapamond. Totusi in anumite state, casatoria in loc sa aduca bucurie si implinire sufleteasca, poate aduce femeia la rangul de servitoare in casa socrilor. Astazi vorbim de traditiile Asiei Centrale si fata lor aspra: a fi „kelin” in casa parintilor celui care-ti pune verigheta pe deget si te aduce la rangul cel mai jos din familie.

Din „Nora pentru mama” in „Servitoare pentru mama”

„Kelin” este denumirea data nurorii in Kyrgyzstan. Ea are cel mai jos rang in mediul 17498500_1343413609086324_762065497361487002_ngospodaresc, si cand ajunge in noua casa, traditia ii cere sa se aplece de trei ori in fata socrilor si invitatilor prezenti la ceremonie. Acest lucru este simbolul respectului pe care tanara femeie il arata noilor parinti si vorbeste despre cat de bine este educata in sanul familiei care a trimis-o la sot. Mireasa acestei tari, in sanul traditiei, nu arata precum un personaj stralucitor, ea trebuie, dimpotriva, sa apara in societate drept modesta, ascultatoare, timida si fara a-si impune personalitatea. Ar aduce rusine si indoiala ca a fost o buna alegere ca sotie in casa mirelui. Zestrea fetei, de cele mai multe ori confectionata manual si pregatita din timp, iarasi vorbeste despre dibacia la lucru a tinerei si harnicia ei in casa.
Aici dragoste cu de-a sila, se poate!
In Nordul Kyrgyzstan-ului traditiile sunt si mai aspre. Nora trebuie sa se aplece in fata parintilor ori de cate ori ii vede, pentru a nu aduce ghinionul si tristetea in casa sa. Este aceeasi tara unde in proportie de 75% dintre casatorii implica rapirea fetei de pe strada si dusa f_bride_lcu forta in casa baiatului pentru a o pregati de nunta, o alta traditie absurda care a dus inclusiv la sinuciderea multor fete nefericite cu sotul langa care urmau sa-si pregateasca viata. Pe cat de ciudata este aceasta forma de casatorie, pe atat de stranii sunt si declaratiilor unor femei care vad acest lucru ca pe ceva normal si spun ca au reusit de-a lungul anilor sa aiba casnicii implinite si familii numeroase. Evident, ca vorbim despre batranele tarii, si ca usor, mentalitatea se poate schimba, insa rapirea miresei este o practica inca foarte intalnita in Kyrgystanul de azi, o practica care trebuie sa inceteze, sa speram cat mai repede. In poza alaturata avem o nora traditionala langa zestrea sa.  Pana la o noua postare, toate cele bune!
Lacrimi si traditii
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s