Bye bye baklava, hello pakhlava!

Toata lumea a auzit de faimosul desert turcesc numit baklava, ba chiar si gospodinele romance stiu sa-l pregateasca, insa nu toti stiu ca el se pregateste chiar si mai departe de Turcia si tarile arabe. El este pregatit9794d66471a7af1d83b6b17e5b85f872--azerbaijan si in Azerbaijan, unde are un nume similar, pakhlava, si poate fi gasit in mai multe variante, tara fiind faimoasa cand vine vorba de acest dulce. Pakhlava este un desert intalnit si la azerii de pe teritoriul iranian, iar lumea il asociaza in primul rand cu sarbatoarea de Nowruz, adica Anul Nou Persan, pentru ca atunci se pregateste indeosebi.  Nowruz este o sarbatoare a naturii, cu care se intampina primavara, pastrata de pe vremea cand Persia avea ca religie Zoroastrianismul si care si azi e celebrata in toata aria de influenta culturala persana (ce cuprinde tari ale Orientului Mijlociu si Asiei Centrale). Dar de ce oare este nevoie pentru a pregati neasem23561343_1576611489099867_6642998964304429337_nuita pakhlava azera? Ei bine gospodinele locului folosesc un aluat cu drojdie pe care-l impart in straturi, alune de padure, cuisoare macinate, cardamom, sofran. Umplutura se face din alune si zahar, dar variantele de pregatire a paklavei sunt multiple. O reteta simpla ar fi:o foaie de aluat nu mai subtire de doi mm se pune in tava de copt, se unge cu ulei si umplutura de alune de padure si zahar (care poate fi umpluta si cu alt gen de nuci, dupa preferinta, adaugandu-se si mirodenii precum pudra de cuisoare, cardamom, etc). Procesul se continua pana la 9-10 foi de aluat, ultima foaie fiind usa cu galbenus de ou si sofran. Pakhlavaua se taie in romburi si se presara pe deasupra alunele macinate. Apoi se coace la 180°-200°C pentru 30-40 de minute. Daca v-am convins ca merita incercata, nu mai asteptati, eu una am s-o prepar cat de curand! Pana la o noua postare cu aroma de Orient sa auzim numai de bine!
Azerbaijanul gastronomic
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s