Religia muntilor si fiii ingerului paun: Yazidismul

O religie care deseori trezestGettyImages-1802062e priviri piezise cand i se mentioneaza numele, in randul sectelor crestine ori islamice: Yazidismul, „oaia neagra” pe harta spirituala a Orientului Mijlociu. Yaziditii sunt membrii unei religii cu radacini indo-iraniene, concentrata in special in aria kurda, a carei limba o si vorbesc. Traiesc in nordul Irakului cei mai multi dintre ei, in special in regiunea Mosul, (oras care pe de alta parte este cunoscut in sfera islamica, ca fiind preponderent locuit de sunniti). Ei mai pot fi intalniti sub forma de comunitati in Armenia, Turcia, Siria, ori zone din Transcaucazia. Credinta yaziditilor este caracterizata de sincretismul credintelor locale kurde si Sufism.

A intemeiat seicul Hadi ibn Musafir o credinta de „adorare a diavolului”?

In secolul XII, un lider al locului avea sa puna bazele Yazidismului, o religie care „plateste” prin comunitatea discriminata, hartuita, Sanjakagresata, si deseori cu numeroase victime in fata extremistilor altor credinte. Era vorba de Hadi ibn Musafir si miscarea sa de secol XII. De ce numiti atat de aspru, adoratori ai diavolului? Numele vine din faptul ca acestia il divinizeaza pe Melek Taus, ca personaj central in spirituale, cunoscut si ca „Ingerul Paun”, ori „Shaytan”, nume intalnit in Coran pentru Satan. Yaziditii explica insa ca ei nu adora spiritul sau principiul raului, ci pe diavolul reabilitat (Ingerul Paun), iertat de Dumnezeu si pus la carma omenirii, pentru a o stapani.

O credinta dupa numele unui calif: Yazid!

Numele de Yazidism vine de la califul Yazid (680-683), cel care a reprimat revolta One of the numerous Yazidi shrines in Bahzanipartizanilor familiei Profetului Islamului, in special a imamilor Ali si Hussein, in batalia de la Karbala, eveniment indelung plans si comemorat in Islamul shiit. Existenta yaziditilor nu a aparut ca fiind distincta mai devreme de domnia seicului sirian Hadi, lider care s-a impus intre 1070-1160, personalitate culta si in stranse relatii cu elita invatatilor de la Bagdad, oras unde si-a petrecut o buna bucata din viata inainte de a se stabili in Kurdistanul sud-estic. Hadi avea reputatia de mare mistic, ascet si taumaturg, adept al Sunnismului. El este cel care a intemeiat congregatia religioasa A Adawi, (care la randu-i s-a despartit in ramura egipteana si cea kurda).

Adevaruri cautate in „Cartea Revelatiei” si „Cartea Neagra”

Pentru a intelege originile doctrinei lor, este necesar sa cautam in Maniheism,  faruquez.yazidi-5Mazdeism, in religiile Siriei Antice si evident, in Crestinism si Islam, (pentru care nu reprezinta decat o erezie aceasta cale spirituala). Cartile sfinte pe care Yazidismul se bazeaza sunt „Kitêba Cilwe”, (Cartea Revelatiei) si „Mishefa Res” (Cartea Neagra). Credinta transmisa de membrii comunitatii se face pe cale orala, fapt ce cauzeaza absenta unitatii invataturilor lor. E clar deci ca yaziditii nu sunt musulmani, desi au imprumutat din mistica islamica (ex- baza teoriei caderii diavolului”, cand potrivit Coranului, Allah a poruncit ingerilor sa se plece inaintea lui Adam). Yaziditii au o alta parere si anume ca Iblis a refuzat deoarece el, din dragoste pentru Allah, n-a vrut sa dea omului ce doar Stapanului Absolut i se cuvine, de aceea, in opinia lor acesta a si fost reabilitat de catre divinitate. Desi credintele omenirii difera de la o cultura la alta, un lucru este sigur, si anume ca acolo, in creierul muntilor, unde vaile inverzite ale Kurdistanului gazduiesc carti si mesaje antice, sa fii un fiu al ingerului paun vine cu un pret greu de platit. Yaziditii au fost si inca sunt tinta extremistilor, intr-un pericol continuu de a-si pierde viata pentru o religie neinteleasa.

Kurzii si credintele antice

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s