Bucatele beduine, intre vechea Arabie si cea de azi

Bucataria Arabiei, de la Est la Vest, de la Sud la Nord, a inclus de mii de ani cam aceleasitent with men ingrediente la baza, ingrediente care si in momentul de fata se regasesc, poate intr-o forma ceva mai sofisticata, dar la fel de prezente si azi ca odinioara, pe mesele traditionale din Peninsula. Orezul, mielul, iartul, cartofii si curmalele au stat la baza hranei oamenilor Arabiei peninsulare de atat de multa vreme, incat nici dunele de nisip probabil nu si-ar mai aminti cand primul trib beduin a inceput a roti vreun berbec pe jaratec, si a-l impodobi cu un guler generos de orez, pentru ca mai apoi fragezimea carnii sa fie stropita cu iaurt de capra, din belsug. In Arabia Saudita, mancarea nationala este kabsa, un amestec de orez cu mirodenii si carne de miel, spuneam intr-una din postarile anterioare, acum cativa ani, cand am pus si reteta, insa nu doar acest tip de mancare se identifica astazi cu bucataria saudita. Ea a fost influentata si de alti locuitori din sfera falafel-en-thermomixaraba, precum egiptenii si cei din partile Levantului, care au adaugat in meniul local, shawarma si falafel (foto). Aceste doua tipuri de mancare sunt atat de comune azi in Arabia Saudita, incat e o certitudine ca influenta straina si-a pus amprenta de-a lungul timpului, in sfera gastronomica din zona. Cafenelele saudite sunt cunoscute sub termenul de Maqha, iar potrivit culturii saudite sa servesti cafea, qahwa, din dallah, intr-o ceasca micuta numita finjan, alaturi de curmale, este o dovada de generozitate si ospitalitate din partea gazdei. Bautul ceaiului este si el destul de popular in Arabia Saudita, atat la intalniri private cat si la cele oficiale. Se poate bea simplu, negru, sau cu adaugari de alte plante aromatice. Beduinii obisnuiesc sa foloseasca in bucataria lor lapte de capra, oaie si camila. Exista o bautura din iaurt care se 18cheama laban, care poate fi dulce, avand in componenta Vimto, o bautura importata din Anglia, sau mai exista varianta de laban sarata si afumat. Sobia (foto) este iar o bautura populara la sauditi, care initial se pregatea doar in partea Hegazului, dar care astazi e raspandita in toata tara si consumata mai ales in perioada Ramadanului. Sobia poate contine cereale, curmale, mirodenii si ierburi, si s-a dovedit a fi foarte sanatoasa, aducand reale beneficii consumatorilor.

Legi islamice in privinta mancarii la sauditi:

In Arabia Saudita este 085deaf2-c8a3-49f9-b8d8-ea558baa78ba_16x9_788x442interzis consumul de porc, care, potrivit Coranului, este un animal impur, la fel de interzise fiind si bauturile alcoolice. Potrivit legii islamice, animalul folosit pentru consum trebuie sa fie taiat in stilul halal. In anul 2008 Arabia Saudita se clasa pe locul cinci in lume la importul de miei si berbeci. In poza de alaturi, barbatii sauditi iau pranzul impreuna, gustand din bucatele regiunii Al Najd.

Bucataria beduina, gust si istorie

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s