Broderie, numele tau e Palestina!

 

Lucru de mana la umbra ramurilor de maslin… Palestina- linii, forme, traditii, culori si feminitate

 

Sa vorbesti despre fe16508902_1303915356369483_8663293425101497920_nmeia Palestinei e un tot cu „lucrul de mana”, ea nu se putea identifica generatiile trecute fara broderia care ii slujea drept podoaba, aspiratii sociale, care ii indica varsta si pana si satul de provenienta. De fapt broderia palestiniana era (si este inca) atat de minutios lucrata, cu motive si culori ce in trecut difereau de la regiune la regiune, incat cunoscatorii, recunosteau dupa felul in care firele sunt tesute si combinatiile de culori, de unde vine femeia, ce varsta are, ce statut, daca e in vaduvie, feciorie, daca e la o varsta inaintata sau tanara fata. Daca e interesata de o recasatorie sau destinul ei se opreste la lucrul in casa si hrana spirituala cu ce Allah i-a harazit pana atunci.

 8f31a05246b9fc08ec9f4186f364c403

Aici observam folosirea destul de des a culorii rosu sau a nuantei brun rosiatic, femeile palestiniene au o preferinta pentru aceste tonuri. Daca acum era moderna a adus si colorare sintetica, ei bine inca se foloseste colorarea naturala, care era optiunea de baza acum un secol in urma. De exemplu pentru obtinerea culorii rosu se foloseau coji uscate de rodii in combinatie cu diferite insecte, pentru indigo o planta de pe Valea Iordanului, pentru galben frunze de vita si multe altele. Erau doar cateva familii specializate in coloratul natural al lanii si bumbacului, iar secretele lor erau pastrate cu strasnicie.

 

(Un vestmant celebru aici este „thob al malak”,  adica „rochia reginei”- foto, era si este o haina dorita de toate femeile palestiniene in ziua nuntii, desi din pacate nu toate pot avea privilegiul s-o si achizitioneze, din cauza materialelor scumpe si firelor de argint si aur cu care broderia este lucrata.)

458958133_c7855a0f56

Straie si traditii palestiniene

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s