Ziua Mamei, o sarbatoare cu origini faraonice

O conIsisNursingHorusceptie destul de raspandita-n randul oamenilor este ca Ziua Mamei isi are originile in festivalele primaverii dedicate zeitelor mame din cultura greco-romana, raspandita mai apoi in credinta crestina europeana, insa lucrurile nu stau asa, la origine. Dovezi istorice arata ca Ziua Mamei a fost sarbatorita la inceputuri in Egiptul Antic, egiptenii de atunci tinand anual festivale dedicate Zeitei Isis, mama si sotia perfecta, una dintre cele mai iubite figuri faraonice din intreaga mitologie egipteana. Potrivit istoriei Isis, mama lui Horus, era sotia si sora lui Osiris, cel ucis de Set, invidiosul frate. Colectand parti din corpul acestuia, Isis le-a folosit pentru a-si insamanta pantecele cu cel care avea sa devina Horus. Datorita destinului sau special, regina Isis a fost privita ca mama tuturor faraonilor, asadar ceremonii speciale au inceput sa se tine in onoarea sa, regulat. In timpul Regatului Nou, au fost descoperite papirusuri care o arata pe Isis hranindu-l pe Horus.

Ziua Mamei in Modernism: din Egipt, in lumea arabamum

In vremurile noastre sarbatorirea mamei a inceput tot in Egipt. Jurnalistul Mustafa Amin a fost cel care a ajutat la popularizarea acestei zile in tara sa de origine, observand cum multe femei se sacrifica pentru copiii lor fara ca cei din jur sa ia acest aspect in consideratie. Jurnalistul a observat cum americanii tin aceasta traditie si a introdus conceptul audientei egiptene in 1943 in cartea sa, „Smiling America”. El a initiat o campanie ca aceasta zi sa fie zi libera in Egipt, care a avut succes, si iata ca pe 21 Martie „Ziua Mamei” s-a celebrat in Egipt in stil modern, sarbatoarea raspandindu-se cu rapiditate in intreaga regiune araba.

Mama, in culturile lumii

Reclame

2 gânduri despre „Ziua Mamei, o sarbatoare cu origini faraonice

  1. Frumos… pacat ca egiptenii nu prea au habar. Adesea sunt intrebata la ce foloseste cultura generala. La acest gen de intrebare mi-e greu sa dau un raspuns… sa ma simt aiurea fiindca am invatat in clasa a V-a istoria antica a Egyptului, despre care multi egipteni cu studii si pretentii nu au habar?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s