Druzii, sufletele din muntii Levantului

O comunitate misterioasa

druzeComunitatea druza, o grupare a tacerii, a legamintelor de credinta si precautie intr-o lume unde nu putini ii privesc pe cei diferiti drept a fi impotriva lor. Trai greu, nu usor de dus intr-un peisaj cu trecut zbuciumat, cand autenticitatea spirituala se doreste a fi pastrata, intr-o comunitate cu statut de peste mic pe langa alte crezuri religioase. Astazi ii cunoastem pe druzi in credinta lor si-n hrana de zi cu zi. Din masline proaspete, din ulei pur, din faina campurilor de pe inaltimile montane libanezo-siriene, acolo unde-s retrasi de secole, druzii traiesc parca mai aproape de natura decat alte minoritati ale Orientului Mijlociu. Hrana scoasa dintr-un pamant ros de framantari istorice. Druzii, la origine o comunitate musulmana mistica, vazuta de unii ca fascinanta-n credinta prin insasi tacerea lor, e o minoritate greu accesibila necunoscutilor, familiara insa muntilor care i-au ales drept locuitori. Stilul lor de viata este unul izolat, majoritatea traiesc in aria montana libanezo-siriana, fiind rezervati cu societatea din afara, nu accepta sa intre ori sa iasa nimic din ceea ce le-ar putea pune-n pericol comunitatea. Se pot ruga ca musulmanii, dar chiar si-n stil crestin, pentru a-si proteja identitatea. Desi Libanul le acorda protectie in ideea de a se arata mai deschisi fata de mediul exterior, ramane de vazut daca prin comunitatea druza lucrurile vor lua o intorsatura noua in timpurile moderne.

Inceputurile religiei druze si migratia din Egipt in Levant

Religia acestei comunitati montane a inceput in Egipt in vremea califului Al-Hakim bi-Amr Allah (foto),in perioada 996-1021, calif din dinastia fatimida ismailita. El este cel care a condus raspandirea doctrinei dinastiei printr-un sistem bine pus la punct, numit, da’wa, ceea ce-nseamna misiune, propaganda religioasa. Faimos pentru excentrismul sau, Al-Hakim pe langa titlul de imam ismailit si-a asumat un titlu care a adus mari schimbari ial-hakim_bi-amr_allahn randul adeptilor sai: cel de insusi Dumnezeu. Urmarea? O schisma in randurile ismailitilor, grupul care il sustinea formand in 1017 sub liderul Muhammad Ibn Ismail ad-Darazi o noua religie, o credinta care  avea sa derive ca nume din „ad-Darazi”, in religia druza. Darazi se remarca in istorie drept apropiat al califului al-Hakim, si e unul dintre cei mai vechi si mai activi propovaduitori ai crezului druz. El este obligat sa paraseasca Egiptul ca urmarii activitatii sale in atrage adepti spirituali in aceasta religie si incepe sa-si raspandeasca ideologia in ariile muntoase ale Libanului si Siriei. Conflictul lui Darazi cu persanul al-Hamza Ibn Ali, purtatorul de cuvant al lui al-Hakim, adevaratul creator al sistemului religios al druzilor pare sa fi cauzat si sfarsitul lui Darazi, care, incercand sa-si inlature rivalul a cazut in lupta sau, potrivit altor surse, condamnat la moarte si executat prin anul 1018. Desi druzii au pastrat numele de la Darazi, ei prefera a fi numiti „unitariei”. (muwahhidun). Ei se considera adeptii unei religii monoteiste abrahamice, si desi uneori apar in diferite materiale istorice ca una din sectele islamice, ei nu respecta cei cinci stalpi de credinta, respectiv postul din perioada Ramadanului si pelerinajul la Mecca. 

 A’isha, Fatima, nume ale trecutului la tinerele druze

eaf3d525faddb9c59eb637c1935d27a8E interesant ca desi in vremurile trecute druzii purtau nume izvorate din Islam precum Mahmoud, Ali, Muhammad, astazi ei aleg sa poarte nume neutre , fara vreo semnificatie religioasa anume. Nume precum Samir, Samih, Amin, Fawzi sau chiar crestine. Nici A’isha sau Fatima, nume cu rezonanta islamica in randul femeilor, nu mai sunt alese pentru fetele druze, in zilele prezentului.

Legumele la loc de cinste

Druzii sunt rari consumatori de carne, meniul lor bazandu-se in special pe tot ceea ce cultiva ei, fiind fermieri la tumblr_kwfwj3qnk61qanlxeorigini. Maslinele, pita coapta pe vatra cu ulei de masline, salatele cu mult patrunjel, sortimente de branza, iaurt, baklava si mielul de la Eid-uri sunt produsele cele mai intalnite in hrana acestor oameni ai muntilor. Bucatele lor sunt fara doar si poate gustoase, ca mai toata mancarea din zona levantina. Pita druza este faimoasa si cunoscuta si-n alte zone, fiind pregatita de regula de femeile comunitatii. Cu diferite sortimente de branzeturi, cimbru, ulei de masline si verdeturi, aceasta pita este de nelipsit la inceput de zi, sau in oricare alt moment. Sper ca pozele alaturate sa va starneasca interesul de a incerca bucatele zonei cu prima ocazie. Pana la o noua postare insa, va urez toate cele bune!

Istoria si tainele ei

Reclame

Un gând despre „Druzii, sufletele din muntii Levantului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s