Ceaiul Istikan, aroma Orientului prin ochi irakieni

 

14947660_1196077657153254_7637105426754587599_nIn Irak ceaiul este cunoscut sub termenul de „chai”. El este consumat adesea pe perioada zilei, dimineata, dupa pranz si reuniuni sociale. In perioada cand Irakul a fost ocupat de britanici, inaintea primului razboi mondial (1914-1918), indienii au intrat si ei pe aceste teritorii aducand obiceiul ceaiului aici. Din acel timp pana astazi, ceaiul nu este doar o bautura ci reprezinta un mijloc de a arata respectul si a socializa in societatea irakiana. Recipientul pe care-l folosesc pentru bautul ceaiului irakienii il numesc „Istikan”sau „Biyalah”. Ultimul termen isi are originile din aria indo-ariana si inseamna cana sau ceasca. Ariile nordice ale Irakului inca folosesc termenul de „Biyalah”. Despre cuvantul „Istikan” trebuie stiut ca nu are nicidecum origini orientale ci este chiar englez. Vine de la cum soldatii britanici cand se intorceau acasa numeau ceasca in care beau „East-Tea-Can” si asa i-a ramas numele: Istikan. Cea mai buna metoda de a prepara ceaiul irakian este pe 14991901_1196077857153234_7960250503799452666_ncarbuni incinsi. Procesul ar fi descris in limba engleza “anesthesia tea”, facand referire la fierberea si fermentarea sa pana aduce aroma. I se adauga si alte condimente, printre care cardamom, de cele mai multe ori. Sunt doua metode de a bea ceai in stil irakian: “Aldshlma” sau “Alchukrlma”. Stilul “Aldshlma” inseamna sa servesti ceai fara zahar intr-un Istikan, pe o farfurioara fara lingurita, alaturi de un recipient in care exista cuburi de zahar. In acest fel poti bea ceai punand un cub de zahar sub limba si sorbind usor, in timp ce ceaiul face ca zaharul sa se topeasca. Interesant, nu? Cea de-a doua metoda, “Alchukrlma”, este sa servesti ceaiul cu zahar si e cea mai familiara modalitate intalnita in cafenele sau casele irakiene. In cel de-al doilea razboi mondial (1939-19450) a existat o lipsa a ceaiului de pe piata deoarece importul sau a scazut din cauza razboiului, insa populatiei i-a fost distribuita pe cardul de ajutoare alimentare si ratia de ceai.

Ceaiul, un adaos dulce al vietii de zi cu zi

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s