Cum sa te comporti ca non-musulman in Ramadan, la arabi?

1436892129_nacionalnaya-odezhda-v-dubaeTarile arabe nu duc lipsa de expati non-musulmani. Acestia pot fi printre localnici chiar si-n luna sfanta a Ramadanului, de aceea cateva sfaturi de comportament pentru a nu jigni cultura si religia tarii care gazduieste oameni de alta nationalitate sunt, pentru unii zic, binevenite. Chiar si pentru cei care nu merg, cateva informatii in plus, nu strica niciodata.
Luna Ramadanului este luna sfanta musulmana prin care Ummah (termenul se refera la intreaga populatie de religie musulmana de pe teritoriul Globului, ca o natiune) posteste si se roaga Divinitatii spre iertarea pacatelor, cinstind perioada in care Profetului Muhammad i-a fost relevat mesajul sfant prin versetele coranice. Fiind o perioada speciala, plina de importanta religioasa pentru natiile Orientului Mijlociu, iata de ce trebuie avut grija ca non-musulman, o data aflat printre acestia in perioada de post. (Vin cu specificarea ca indrumarile sunt generale si pot diferi partial, de la zona la zona, in functie de gradul de strictete al tarii arabe unde va aflati.)

1- Este politicos sa va salutati prietenii musulmani cu „Ramadan Kareem”, in sensul de Ramadan generos, in care rugaciunile sa le fie acceptate.
2- Este indicat sa oferiti bani/suport material nevoiasilor, fiind luna in care, in credinta musulmana, toata lumea ar trebui sa se bucure de masa, mancare, prietenie. In Islam caritatea se cheama Al Sadakah si are o importanta deosebita. A nu fi confundata cu Al Zakkat-ul, obligatie, atunci cand nivelul material al musulmanului permite, derivata din Sharia’ah, legea islamica.
3- Ca barbat nu va holbati la femei. E bine sa tineti capul plecat si sa vorbiti pe un ton scazut.
4- Nu aratati cu degetul persoana careia va adresati. Poate fi gresit inteles.
5- Nu chemati pe cineva cu degetul. Apropiati-va politicos si cu voce scazuta. Daca sunteti barbat si va adresati unei femei, incercati sa nu o priviti insistent. Poate fi gresit interpretat de aceasta, si ambii puteti cadea intr-o situatie neplacuta.
6- Nu beti alcool in locuri publice. Sunt tari unde se plateste cu inchisoarea pentru acest tip de consum.
7- Nu mancati pe strada in timp ce populatia posteste. Sunt tari care dau amenzi ori sanctioneaza sever acest tip de comportament, in vreme ce altele amenajeaza locuri speciale pentru non-musulmani.
8- Acceptati invitatia unui musulman la el acasa si bucurati-va de bucatele ramadaniene. E o luna a generozitatii in credinta islamica. A iubirii de semeni.
9- Ca musafir barbat trebuie canalizata atentia pe gazda de sex masculin si schimbat doar fraze politicoase cu membrele familiei, neincercand a fi prea familiari. Aduceti dulciuri ca musafir. Vor fi apreciate.
10- Nu fiti disrespectuosi cu Islamul si Profetul sau atunci cand aveti intrebari, raspunsurile va vor fi date, dar mare atentie la modul in care va adresati.
11- Nu purtati scurt, maieu si short. Mai ales in tarile traditionale, acest gen de imbracaminte e specific ariilor sportive, si desi tipul occidental e permis, barbatul arab traditional probabil va purta thobe si shamagh.
12- Nu va infigeti la mancare din mijlocul platoului ci din directia din care sunteti servit. Gazdele sunt generoase, va vor invita cu siguranta sa repetati procedura de umplere a platoului.

Acestea sunt fireste, doar unele reguli. Ele cu siguranta sunt mai multe, daca aveti intrebari, nu uitati sa mi le scrieti si daca mai sunt lucruri demne de adaugat cu siguranta vor fi postate. Toate cele bune tuturor celor care nu uitati sa cititi „Arabica…taste of Orient”!

Despre maniere si respect la arabi

Anunțuri

2 gânduri despre „Cum sa te comporti ca non-musulman in Ramadan, la arabi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s