Codul bunelor maniere la arabi si politetea-n Orientul Mijlociu

14690961_1170762619684758_650367010858278801_nArticolul poate fi considerat o continuare a postarii anterioare, numai ca de aceasta data ne axam pe politetea si regulile de eticheta dintr-o zi normala in lumea araba, nu doar in perioada Ramadanului. Iata deci cateva indicatii de comportament pentru cei aflati in zona, mai ales veniti pentru prima data si care nu cunosc prea multe despre mentalitatea societatii din Orientul Mijlociu in general. Revin asupra aspectului ca regulile insiruite aici sunt reguli generale si ca gradul de conservatorism poate diferi de la o tara la alta, postarea in sine are ca scop formarea unei pareri generale despre codul bunelor maniere intr-o societate diferita de cea in care suntem crescuti noi, romanii. Oricum, avand in vedere ca foarte multi romani si straini in general sunt tentati sa-si incerce norocul gasirii unui loc de munca intr-o tara araba, aspectele mentionate mai jos nu au cum sa strice, eventual sa ajute. Iata deci cateva sfaturi de luat in seama pentru a lasa o impresie buna locuitorilor, ca strain.

– e bine sa memoram cateva expresii in limba araba pentru a intra mai usor in contact cu localnicii.
-cand ni se spune „Assalamu alaikum” e bine sa raspundem cu „Alaikum sallam”, in fata arabilor musulmani fiind pacat sa nu intorci salutul.
– daca suntem invitati intr-o casa araba este bine sa acceptam invitatia, un refuz e considerat nepoliticos.
– ceaiul si cafeaua la fel, nu se refuza, fiind parte din esenta ospitalitatii arabesti insa e bine de stiut la cat trebuie sa ne oprim: la doua cesti.
– nu aratam talpa pantofilor arabilor, e considerat lipsa de respect
– nu folosim mana stanga atunci cand mancam, deoarece e considerata mana cu care iti cureti partile impure ale corpului, deci murdara.
– nu cerem carne de porc la masa, carnea de porc nu e permisa in Islam.
– ca barbat e bine sa evitam discutia cu femeile arabe, cu exceptia cazului in care ele au fost introduse in conversatie.
– uitatul la persoane necunoscute e considerat nepoliticos/act de indiscretie/ sau poate transmite un mesaj gresit.
– nu trebuie sa fim prea prietenosi cu angajatorul arab, nu trebuie chemat pe numele mic sau mai rau, pe porecla. Nici cu menajera nu e bine sa fim prea apropiati.
-la intrarea in moschee, e bine sa nu atingem cartile islamice si nici covoarele celor care se roaga daca scopul este unul turistic si atat.
– cand intram in spatiul privat, cu exceptia cazului in care ni se spune sa n-o facem, e indicat sa ne lasam incaltamintea la intrare.
– nu fotografiem localnici si obiecte de cult fara autorizatie.
– nu incercam a antrena localnici in conversatii politice.
– nu intervenim in conflicte care au loc intre doi arabi.
– daca intram intr-un conflict cu o persoana araba este bine sa amintim de Allah si mesajul profetului Muhammad pentru ummah sa (natiunea musulmana). Musulmanii, chiar si cei mai putin religiosi, se vor tempera de regula in acest context.
– nu ne vom referi la musulmani/Islam cu termenul de mahomedani sau Mahomedanism. Islam (religie), musulmani (practicantii sai) e cel mai indicat.
– nu ne aratam afectiunea prin semne romantice fata de logodnica/-ul sotie/sot. In societatea araba acest gen de exprimari publice nu-si au locul in vazul strainilor.

Sperand ca v-a placut postarea, sa auzim doar de bine, pe curand.

Despre cei sapte ani de acasa la alte popoare

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s