Top cinci cele mai frumoase moschei din lume

Arhitectura islamica a scos la lumina moschei de o frumusete rara, lacase de cult care nu servesc doar ca loc de reculegere intre credincios si Divinitate ci locuri care pot fi admirate si de vizitatori, devenite cunoscute de o lume intreaga. Turisti din toate colturile pamantului, indiferent de crezul lor interior, atrasi de frumusetea Orientului Mijlociu, au decis de-a lungul timpului sa zboare cu rucsacul in spate spre fascinanta lume orientala pentru a cunoaste istoria, arta si locurile de ruga ale musulmanilor. Va ganditi si voi sa fiti printre cei care nasir-al-mulk-mosque-shiraz-iran-6vor sa cunoasca Orientul si frumusetile sale arhitecturale? Sper ca blogul Arabica sa va vina in ajutor printr-un top cinci al celor mai frumoase moschei din Orientul Mijlociu. 1) Nasir al Mulk- numita si „Moscheea Roz” din Shiraz, Iran. Este spectaculoasa pe dinauntru prin jocul de culori pe care soarele care patrunde-n ferestrele uimitor de frumos lucrate il reflecta pe covoarele persane care acopera podeaua. Mai este numita si „Moscheea culorilor”, „Moscheea curcubeu” sau „Moscheea caleidoscop”. 2) Moscheea Sheikh Zayed- La constructia acestei sheikh-zayed-grand-mosque-sheikh-zayed-grand-mosque-1moschei au participat arhitecti din mai multe colturi de lume, iar materialele au fost aduse din Maroc, Pakistan, Iran, China, Malaezia, Italia si Germania. Designul a fost inspirat din stilul persan, moghul si maur. Moscheea detine cel mai mare covor persan din lume care masoara aproape 5627 metri patrati si ca greutate aproximativ 35 de tone. Tot aceasta moschee detine detine sapte candelabre imense aduse din Germania, din cristale Swarovski. Sala de rugaciune a fost opera arhitectului iranian Ali Khaliqi. 3) Moscheea Imamului Ali- este aflata in orasul irakian Najaf, iar in traditia myriam20130730035526503Shi’a este considerata ca fiind cea de-a patra cea mai importanta moschee dupa cele de la Mecca, Medina si Ierusalim. Importanta sa o da faptul ca aici se afla mormantul Imamului Ali, varul si ginerele Profetului Muhammad. Musulmanii din diviziunea Shi’a mai cred si ca alaturi de cele ale Imamului Ali se afla si ramasitele lui Adam si ale lui Noe. În fiecare an se estimeaza un numar de aproape 120 de milioane de musulmani care vin sa viziteze aceasta moschee. 4) Moscheea Albastra- nalbum_5336_109046umita si moscheea Sultan Ahmet, este un lacas de cult din Istanbul construit intre anii 1609 si 1616 la ordinul sultanului Ahmet I, al 14 sultan al Imperiului Otoman. Despre conducator se spune ca atat de entuziast a fost de proiectul sau maret, incat a fost gata sa munceasca alaturi de lucratorii sai mobilizandu-i si rasplatindu-i pentru efort. Arhitectul moscheei a fost Mehmet Aga, cunoscut si sub numele de Sedefkar ceea ce s-ar traduce ca mester in prelucrarea sidefului, unul dintre invataceii celebrului arhitect Mimar Sinan.

5) Moscheea Muhammad Ali- mai este numita si Moscheea de Alabastru, localizata in Cairo,cairo-moscheea-lui-muhammad-ali-din-citadela_5f4ac88ada2aa3 Egipt. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase moschei din lumea araba si cea mai cunoscuta moschee a capitalei egiptene, construita in secolul al XIX-lea, astazi devenind o mare atractie turistica a orasului. Cel ce a decis sa construiasca lacasul de cult  a fost guvernatorul otoman al Egiptului, Muhammad Ali, in amintirea  fiului sau cel mai mare, Tusun.Moscheea a fost proiectata de catre arhitectul turc Yusuf Bushnak dupa modelul Moscheei Yeni si Moscheei Albastre. Trupul lui Muhammad Ali se odihneste astazi intr-un mormant de marmura de Carrara, in curtea moscheei, transferat de la Hawsh al-Basha în 1857.

Cu siguranta arhitectura islamica nu se opreste aici cu frumusetea sa, iar in postari viitoare vom incerca sa descoperim impreuna, asa cum am facut-o de-a lungul anilor, si alte minuni ale acestui colt de lume. Pana la o noua postare insa, va urez toate cele bune!

Mesteri din ere apuse si arta lor

Reclame

Un gând despre „Top cinci cele mai frumoase moschei din lume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s