Cu Shirazul in farfuria viselor!

Intr-o alta viata imi place sa cred ca m-akebabm nascut in Orient, de preferinta in Shiraz, ascultand ciocarlii, recitand versuri si plimbandu-ma prin gradinile intesate cu trandafiri de-o aroma imbatatoare. Dar in viata aceasta m-am nascut in Romania, si, desi ma apuca uneori un dor nebun de ploile tomnatice de la noi, sunt pasionata de Orient de ani buni, iar cei care-mi urmariti blogul stiti deja asta. N-am ajuns in Shiraz, nu pana acum. Sper ca pe viitor sa depasesc granit142bd806875f3a48569bca3f0ebfdbbcele lumii arabe si sa descopar si aceasta parte de Orient. M-am informat insa temeinic asupra culturii, bucatariei si traditiilor persane, si sunt fascinata de tot ce au ei de oferit calatorului dornic de cunoastere. Culinar, chiar si cel mai pretentios musafir se va indragosti de mancarea specifica Shirazului. Cu orez stralucitor colorat in luminile sofranului, cu legume coapte pe jaratec, cu verdeturi de pe rodnicele lor pamanturi, kebabul, de pui sau miel, troneaza si aici drept cap de lista, intocmai ca pe taramurile Turciei si ale tarilor arabe. „Chelo kebab” ramane un produs care trebuie luat in consideratie, pe langa multe alte sortimente de kebab, atunci cand Screen-Shot-2014-03-07-at-2.12.35-ammergeti la restaurantele locale. La fel si „Polo shirazi”, o budinca de orez la cuptor, pe straturi, cu umpluta de pui ori miel, aromata cu diferite ierburi.  Iranienii sunt iubitori de inghetata si in general de deserturi facute  la ei in casa, bunatati din care nu lipsesc ingrediente precum sofranul, fisticul si apa de trandafir, asa ca pe langa traditionalul ceai nu va sfiiti sa incercati si produsele locale, in Occident nu-s de gasit ca „la ele acasa”. „FaloNaan-Berenji-Persian-Rice-Cookies1smallodeh shirazi”, un amestec de fideluta de orez inghetata, aromata cu apa de trandafir  si imbogatita cu siropuri fructate este iarasi un desert fabulos, de neratat in Iran. La fel si prajiturile din faina de orez, „Naan Berenji”. Multe ar mai fi de spus, multe de vazut si de gustat. Deocamdata, aici pe blog ne minunam de bucatele persane, si poate pe viitor, la fata locului. Care dintre voi a vizitat Shirazul? Nu ezitati sa va spuneti parerile, aici, pe „Arabica”. Pana la o urmatoare postare, toate cele bune!

Despre poezie si bucatarie

 

2 gânduri despre „Cu Shirazul in farfuria viselor!

  1. Fie ca bucuria Invierii Domnului sa va aduca in suflet liniste, pace si fericirea de a petrece aceste clipe magice alaturi de cei dragi. Hristos a inviat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s