Egiptul si curiozitatile cotidiene

M-am gandit sa expun cateva aspecte cairo-streetpe care le-am observat de-a lungul timpului, traind in Egipt, pentru curiosii care se-ntreaba cum e viata in tara piramidelor. Probabil ca unii le vor gasi minore, dar cu siguranta cei din categoria romanilor in care ma aflu si eu, le vor gasi interesante si destul de diferite fata de stilul tarii noastre.

  • In Egipt exista sandwich cu chipsuri la mijloc. Da, acele chipsuri pe care noi le mancam uitandu-ne la meci, sau ocupandu-ne timpul liber.
  • Tot aici reparatiile din mediul casnic nu sunt efectuate cu atata usurinta ca la noi, iti trebuie nervii tari, rabdare si ochii cat cepele, fiind posibil ca la sfarsit sa constati ca treaba a fost facuta superficial.
  • Femeile de la etaje pot cobora un cos de nuiele sau plastic in care, de regula, un angajat al supermarketului de unde si-au facut cumparaturile, sau paznicul responsabil cu cladirea in sine (care poate alerga si dupa cele trebuincioase locatarilor), pune produsele in cos, acestea urmand a fi trase in casa de catre gospodine cu o sfoara.
  • Dimineata, nu conteaza in ce zi e, orice vanzator poate trece cu carutul plin de fructe, paine, cartofi, strigand nestingherit in gura mare ce are de oferit doritorilor. Nimeni nu-l opreste, chiar daca vocea rasuna puternic langa locuinte.
  • E ceva obisnuit ca-n Egipt un soi de cafenea sa fie organizata spontan, in cele mai neasteptate locuri, din cateva scaune, o masuta, la care barbatii sa se stranga si sa bea un ceai, la un schimb de vorbe.
  • Aici orice gen de sandwich se poate manca in strada. Incepand de la cele traditionale pana la omleta. Cartoanele de oua stau la loc de cinste langa un gen de masina ambulanta, responsabila cu micul dejun.
  • Pietonii practic forteaza soferii sa-i lasa sa treaca, nu de putine ori bagandu-se fara teama in fata masinilor. Totusi, n-am vazut accidente pana acum, e ca si cum prin telepatie, soferii stiu cand sa opreasca, iar ceilalti, sa treaca.
  • Ca si-n alte parti orientale si aici bacsisul e asteptat pentru diverse servicii. E bine sa ai monede la tine. Pentru servetele, pentru loc de parcare, pentru spalat geamuri la masina desi nu ai avea nevoie neaparat, sau pur si simplu pentru ca cineva iti doreste prosperitate, viata lunga si fericire.
  • Chioscuri marunte si colorate se afla la orice colt de strada, intesate cu dulciuri, sucuri acidulate si snacks-uri de toate felurile. Egiptenii sunt mari iubitori de bauturi carbogazoase.
  • Nu exista o promisiune ferma ca in viitorul apropiat se va intampla un lucru, fara sa fie adaugata expresia islamica „Insha’Allah”. Fiind tara majoritar musulmana, e in obligatia omului de rand sa se increada ca, fara voia lui Dumnezeu, nu se poate intampla o actiune viitoare, oricat de marunta ar fi.

Cu siguranta ar mai fi si altele de adaugat, daca, in timp imi voi aminti si-s suficient de interesante pentru a fi expuse cititorilor Arabica, voi reveni. Ce vreau sa mentionez e ca oricat de ciudate ar fi aceste situatii de zi cu zi, Egiptul e una dintre cele mai primitoare tari, pe care ajungi s-o iubesti si-n care sa te simti ca acasa. Restul se invata, iar omul se adapteaza. Toate cele bune tuturor!

Viata de zi cu zi la alte popoare

Reclame

2 gânduri despre „Egiptul si curiozitatile cotidiene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s