Pentru momente dragi: Bolani, aroma afghana

Iata ca strabolanibatem iarasi Orientul in lung si-n lat in cautare de povesti cu savoare. Si nu e de mirare ca bucataria afghana iese semeata in intampinarea noastra cu bucate aburinde, placinte aurii umplute cu fel de fel de creme si verdeturi pentru a deveni cap de lista in caz ca ne aventuram prin zona. Ca cine oare s-a pomenit sa nu o tot ia inainte la placinte…Dar haideti sa ne lamurim ce-i cu Bolani! Bolani in persana (Persian: بولانی) sau Borekai in pastuna (Pashto: پيراک) este o placinta coapta sau prajita pana ce prinde o crusta subtire si poate fi umpluta cu o varietate de ingrediente precum cartofi, spanac, linte, dovleac, etc. Se serveste langa un sos de iaurt cu menta, sau simplu, iaurt. Bolani se pregateste cu ocazia logodnelor si evenimentelor insemnate din societatea afghana.

Cum se face: pentru aluat avem nevoie de 400 grame faina, o lingura ulei vegetal, sare, apa. Umplutura o facem din doua cesti medii pline cu spanac proaspat bine spalat si tocat, o ceapa mica tocata, o lingura de ulei vegetal, o lingurita de sare si una de piper negru. Calim ceapa si adaugam celelalte ingrediente, unul dupa altul, avand grija ca atunci cand dam tigaia la o parte spanacul sa fie bine patruns.. Pe o suprafata curata presaram faina si intindem aluatul care va fi impartit in 6 bucati egale. Acestea vor fi umplute cu spanacul preparat ca mai sus, avand grija sa lasam spatiu pe margini pentru a presa fie cu 12088106_924732364287786_5162564835625629036_ndegetele ori cu furculita. Pentru gatitul propriu zis avem doua optiuni: fie coacere, fie prajire in ulei vegetal, intr-o tigaie incinsa, cate 2-3 minute pe fiecare parte. Indepartam excesul de ulei cu servetele de bucatarie si servim cu iaurt simplu, ori in combinatie cu usturoi zdrobit, patrunjel, sare si pudra de coriandru. O alta varianta este sa amestecam iaurtul cu menta si sa adaugam sare si piper dupa gust, optiuni sunt multiple. Pofta buna si spor la gatit, reteta este cat se poate de simpla! In Afghanistan, oamenii servesc acest tip de placinta la momente speciale si intruniri cu familia si prietenii.

Bucate de seama, dupa reteta afghana

Anunțuri

6 gânduri despre „Pentru momente dragi: Bolani, aroma afghana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s