Simbolistica, credinta si teama in Egiptul Antic

Ochiul lui Horus este far10345556_686017444825947_3472494198764065488_na doar si poate simbolul central al papirusurilor antice egiptene. Si astazi cand mergem in vacante in Egipt este imposibil sa nu gasim colectii generoase de suveniruri avand acest simbol pe ele.  In trecut, in vremurile faraonice, el putea insemna protectie fata de ochiul rau, dusmanos sau putea insemna distrugere. Se crede ca uneori permitea mortilor sa vada lumea celor vii. Astazi, desi este stiut faptul ca Egiptul antic a fost dominat de variate simboluri specifice, „Ochiul lui Horus” ramane un subiect amplu discutat si analizat. Un lucru este cert: egiptenii cred si astazi in conceptul de „evil eye”- ochi pizmuitor, rau, aducator de ghinion.

Mistere milenare

4 gânduri despre „Simbolistica, credinta si teama in Egiptul Antic

  1. Foarte interesant. Cred ca masonii s-au inspirat de aici unul din simbolurile lor fiind si acest ochi. Asa cum am citit , se pare ca ei s-au infiintat inca din acele timpuri , cu lungi perioade in care nu s-a auzit nimic despre ei ca apoi sa apara intr-o inflorire curioasa. Multumesc pentru postare, Te pupic. ❤

  2. Buna. In completarea acestor informatii, cand am vizitat Egiptul ghidul ne-a spus ca acest simbol, asemanator literei „R”, a fost preluat de medicina antica si a ajuns pana in zilele noastre ca simbol pentru „reteta” medicala. In plus, „Pentru egiptenii antici dar si pentru alte culturi ochiul reprezenta o putere pozitiva. “Ochiul lui Horus” – expresia ce a aparut acum mai bine de 500 ani – este unul din cele mai vechi si solide reprezentari pozitive ale ochiului, simbolizand atat protectie cat si putere (ochiul stang simbolizeaza Luna, iar ochiul drept este cunoscut sub numele de Ochiul lui Ra – Zeul Soarelui). ” – cf. unei surse de pe net. Scuze pentru interventia poate prea lunga :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s