Cupole aurii in soare si frumuseti arhitecturale- Moscheea Imamului Ali

imam_ali_mosqueContinuam calatoria noastra culturala in Orient si ne oprim in Irak de aceasta data, in orasul Najaf, sa admiram splendida moschee aurie a Imamului Ali, care, conform traditiei shiite, ar fi cea de-a patra cea mai importanta moschee din lume, dupa marile moschei de la Mecca, Medina si Ierusalim. Importanta acestei moschei este datorata faptului ca aici este ingropat Imamul Ali, varul sImam_Ali_Shrine_(1)i ginerele Profetului Muhammad. Tot conform credintei musulmanilor shiiti, alaturi de ramasitele ginerelui profetului Muhammad s-ar odihni si cele ale lui Adam si Noe. Constructia superbei cladiri incepe in 977 in timpul dinastiei Buyde, cand Adud al-Dawla, unul dintre membrii acestei dinastii decida sa ridice o moschee peste mormantul Imamului Ali, mort in anul 661.In urma unui incendiu care aproape o distrusese myriam20130730035526503complet, reconstruirea sa a fost facuta de catre  sultanul selgiucid Malik-Shah I in 1086, urmand ca-n anul 1500 moscheea sa fie extinsa de catre sahul Ismail I, fondatorul dinastiei Safevide. Istoria moderna zbuciumata la nivel politic a Irakului i-au adus insa noi pagube moscheei Imamului Ali, fiind inchisa intr-un timp doi ani pentru reparatii. In prezent cel care s-a ocupat de renovarea ei este Mohammed Burhanuddin, liderul spiritual al musulmanilor shiiti din Irak.

Iraq, between yesterday and today

 

Reclame

6 gânduri despre „Cupole aurii in soare si frumuseti arhitecturale- Moscheea Imamului Ali

  1. Mare pacat ca omenirea din ziua de astazi nu a ajuns inca la intelepciunea ca plecam cum am venit, goi. Numai spiritul este acela cu care plecam si trebuie sa-l ducem curat si plin de virtuti prin lectiile invatate. Pacat ca se distrug asa frumuseti unde a fost investita munca si daruire si mai ales ca istoria locului uneste crestinismul cu islamul. ❤

  2. biserica manastirii Curtea de Arges prezinta destul de multe influenta arhitecturale islamice ce ii ofera acesteia o nota de originalitate si eleganta. un detaliu stiut de foarte putini oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s