Sufismul, calea misticilor musulmani

Vin cu un topicWhirling 32 mai putin obisnuit astazi, iar acest lucru se datoreaza faptului ca de vreo jumatate de an urmez un program universitar de Studii Islamice din dorinta de a intelege religia tarii in care traiesc, dar si a lumii orientale, o lume de care sunt fascinata si pe care ma straduiesc prin acest blog de vreo doi ani sa v-o fac si voua cunoscuta. Astazi vom vorbi despre Sufism sau misticismul in Islam asa cum mai este cunoscut, un curent aparut in Persia si raspandit mai apoi si in alte colturi de Orient.

Sufismul este un47623_468683288509_533088509_5666929_6209087_n curent aparut in secolul VIII si raspandit mai ales in Persia. In centrul vietii religioase a acestei doctrine se afla iubirea reciproca dintre Dumnezeu si oameni, respingand, prin urmare ideea inaccesibilitatii lui Dumnezeu. Doctrina sa este influentata de mai multe religii: budism, zoroastrism, hinduism si are la baza apropierea fata de Dumnezeu prin cunoastere mistica,iubire si asceza. 

greenshaykhallahhaqDe obicei prin Sufism nu intelegem o latura distincta a Islamului, un „branch” precum Shiismul, ci mai degraba il vedem ca dimensiunea interioara pe care anumiti musulmani reusesc s-o atinga, abordand o alta latura a religiei lor: cea mistica. Cu alte cuvinte Sufismul poate fi definit ca o experienta a uniunii cu Dumnezeu si a credintei ca telul existentei umane consta in cautarea necontenita a acestei uniuni, idee respinsa de conceptia sunnita, unde Dumnezeu (etern) nu poate fi atins de creatia sa (trecatoare). Pe langa termenul de Sufi mai este folosit si cel de Dervis, pentru un practicant al acestei tradititii. Prima data cand am auzit muzica sufita, o muzica in acorduri line, calde, meditative, a fost in productia indiana „Jodha Akbar” si pot spune ca  talentul depus acolo de cantaretul si compozitorul international indian A.R Rahman, mai ales in piesa „Khawaja mere Khawaja” si-au spus cuvantul. Nu trebuia sa fii nici sufi, nici indian ca sa intelegi ca piesa indemna spre iubire, spre Dumnezeu si pace. Recomand o privire asupra filosofiei sufite, a muzicii si culturii din Orient. Ca occidentali, cu siguranta vom gasi interesant sa descoperim noi orizonturi ale acestei parti de lume, precum si feluri de a percepe relatia om-divinitate.

Drumul dervisilor

4 gânduri despre „Sufismul, calea misticilor musulmani

  1. Multumesc pentru postare. este un subiect f. amplu dar tu ai darul in cateva fraze sa aduci lumina in mintea omului. Am citit cate ceva in Enciclopedia Britanica, practic am rasfoit, nu am retinut mare lucru insa cu ocazia acestei postari am luat si am rasfoit un pic ca sa scriu si eu doua vorbe pe acest subiect.
    Deși un Hadith (un înregistrat care vorbeste Profetului Muhammad), susține că „cel care cunoaște pe Dumnezeu devine tăcut,” sufiți au produs o literatură impresionanta care ar putea masura, ar putea apăra activitățile lor de scriere cu un alt hadis: „Cel care știe vorbește Dumnezeu de mult.
    Te pupic ❤

    1. Cu placere, draga mea. Sper ca esti bine, mi-e dor de tine! Da, subiectul este intradevar amplu si sunt multe aspecte de punctat, eu nu o fac decat la nivel introductiv aici. Multumesc pentru aprecieri, ca de fiecare data iti citesc cu placere parerile expuse cu eleganta, un stil de care ai dat dovada de cand ne-am cunoscut. Te pupic si ai grija de tine si cei dragi! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s