O paine populara in Iran- Nan e Barbari!

9055599790_c963e811feAstazi incercam unul dintre cele mai cunoscute feluri de paine persana, Nan e Barbari. Potrivit dictionarului de limba persana Dehkhoda, aceasta paine a fost adusa in Teheran de Barbari, un grup de oameni originari din nord estul Iranului in perioada Qajar. De aici isi trage numele de Nan e Barbari, iar astazi iranienii greu isi imagineaza un pranz in familie fara acest gen de paine. Si pentru ca pe cat de apetisant arata pe atat de delicioasa si este, m-am gandit ca nu ar strica sa invatam si noi tainele coptului de paine in stil iranian.

De ce avem nevoie: Aluat- 2 1/ 4 lingurita de drojdie uscata activa, 4 cani de faina (plus ceva mai mult pentru framantare), 2 lingurite de sare, 2 cani de apa calduta. Roomal- (pasta folosita pentru ungerea painii inainte de aplicarea semintelor): 1 lingurita de ulei, 1 lingura faina, 1 lingurita de zahar. Adaosuri- 1 lingura seminte de Nigella ( optional ), 1 linguri semințe de susan ( optional ), o lingura ulei
Cum se face: Inmuiem drojdia in apa si lasam aproximativ 5 minute pana devine spuma, apoi adaugam 4 cani de faina si amestecam bine vreme de 6-7 minute cu mixerul pana devine nelipicios. In caz de constatam ca se lipeste, cu putina faina pe palme, amestecam manual. Ungem un vas cu ulei si lasam aluatul sa se odihneasca timp de o ora pana cand volumul se dubleaza. Cand este gata, impartim aluatul in doua, il acoperim si il lasam din nou sa creasca. In acest timp pregatim pasta Roomal astfel: combinam faina, uleiul si zaharul cu o jumatate de cana de apa si amestecam totul la foc, mic lasand sa fiarba pana se ingroasa. Apoi se acopera si se lasa sa se raceasca. In cuptorul bine incins in prealabil, pe o foaie de copt punem prima parte a aluatului intins in forma dreptunghiulara. Crestam aluatul pe lung, ungem cu pasta de Roomal si presaram semintele de Nigella si susan. Lasam la coacere 15- 18 minute. La fel procedam si cu partea a doua a aluatului. Este o reteta care trebuie incercata, iar daca nu avem magazine orientale prin apropiere pentru a procura semintele de Nigella, punem doar susan, sau de ce nu, chimen.

Povestea painii persane

610x_3  (Barbat iranian servindu-si clientii din magazin cu paine)

4 gânduri despre „O paine populara in Iran- Nan e Barbari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s