Jaj bil forin, pui sirian la cuptor

Jaj bil forin este o mancare de pui cu legume la cuptor tipica familiilor siriene, care nu da prea multe batai de cap roast1celor care vor incearca sa o prepare. De altfel nici noi romanii nu suntem straini de combinatia pui-legume la cuptor, asa ca sunt convinsa ca aceasta reteta este pe placul multora.

De ce avem nevoie:  un pui intreg/portionat (sau 6 pulpe de pui), 1,5 kilograme de cartofi, 1 capatana de usturoi, 1 lingura rasa boia de ardei dulce, 1 lingurita boia de ardei iute (optional), 1 lingurita rasa de enibahar macinat, 1 lingurita rasa de chimion macinat, 3 foi de dafin, sare si piper.

Modalitate de preparare: Puiul il spalam si curatam, dupa care, daca este cazul, il portionam. Cartofii ii taiem in bucati medii si ii tinem in apa rece pentru a nu se innegri. Carnea de pui o punem la fiert impreuna cu foile de dafin, timp in care incingem cuptorul la foc mediu (180 de grade). Carnea o fierbem aproximativ un sfert de ora, nu pentru a o gati ci pentru a elimina sangele pe care-l contine,  si indepartam din cand in cand spuma care se formeaza deasupra. Scoatem carnea de la fiert si pregatim un mujdei de usturoi la care adaugam ulei, sare si piper. Mujdeiul obtinut il amestecam cu boia de ardei dulce si iute, eninahar si chimion. Din acest sos aromat folosim trei sferturi pentru ungerea puiului fiert, iar restul il amestecam cu cartofii, dupa care punem totul intr-o tava, acoperim cu o folie de aluminiu sau capac si lasam la cuptor pentru 40 de minute. Cand timpul s-a scurs indepartam folia si mai asteptam inca 10 minute, pentru a prinde la suprafata o nuanta maronie placuta. O data scos din cuptor, puiul sirian il servim cu paine arabeasca si salate.

Syrian lunch

Anunțuri

6 gânduri despre „Jaj bil forin, pui sirian la cuptor

  1. Multumesc pentru reteta draga mea. Cam la fel se obisnuieste si la noi prepararea puiului cu legume la cuptor doar mirodeniile difera. Eu sunt o mare amatoare de mirodenii asa ca nu ocolesc nimic, pe cele orientale chiar le ador.

  2. Multumesc Mihaela, chiar astazi prepar reteta si eu, am cartofi noi si cu pulpite de pui, nu am ienibahar dar pot foloi boabe de ienupar, restul am. Te pup.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s