Shisha, regina cafenelelor din Orient

Despre shisha, pipa oriSaudi-smokingentala, nu se stie de ieri de azi. Shisha exista de aproximativ 1000 de ani si-si pierde originile in Nord Vestul Indiei, la granita cu Pakistanul. Indienii au botezat-o „hookah”, arabii au numit-o „shisha”, iar turcii o stiu drept „nagirle” (naghirlea). Placerea de a fi savurata a facut-o regina tuturor cafenelelor din intregul Orient, iar turistii nu se pot abtine atunci cand vin in vacante sa nu fumeze si ei cot la cot cu localnicii. Ca si mecanism, shisha este o „pipa cu apa” si se fumeaza cu unul sau mai multe furtune si o parte din sticla. Modalitatea de functionare este prin filtrarea fumului in apa, folosindu-se diferite arome de fructe sau plante, precum menta, cantalopul (pepenele galben), piersica, marul verde sau ciresele. Aroma de shisha este parte din farmecul oriental si nu poti spune ca ai gustat din atmosfera de cafenea fara o cafea arabica si o shisha aromata. Studiile din ultimii ani insa nu vin cu vesti incurajatoare pentru fanii de pipa orientala si spun ca acestia se expun la diverse riscuri:

– ei pot absorbi concentratii mai ridicate de toxine decat din fumatul clasic, din cauza modului de tragere a fumului.

– shisha are in compozitie nicotina, monoxid de carbon, carcinogene si poate contine cantitati de gudron si metale grele chiar mai mari decat fumul de tigara.

– ca si  fumatului clasic si aceasta poate cauza reducerea functiilor plamanilor, fertilitate scazuta, cancer oral sau bucal, de plamani, de stomac, de esofag.

– carbunele folosit pentru incalzirea tutunului creste riscurile de imbolnavire prin producerea unor niveluri ridicate de monoxid de carbon, metale si chimicale care pot cauza cancer.

Alte efecte negative:

– pasarea pipei de la o persoana la alta poate transmise boli sau diferite infectii.

– chiar si dupa ce trece prin apa in acest gen de pipa inca se pot regasi substante toxice cauzatoare de cancer de plamani, oral sau de vezica

– substantele toxice rezultate din tutun si fum pot cauza afectiuni ale inimii si infundarea arterelor.

Totusi shisha ramane in preferintele tuturor celor care cred ca „viata merita traita”. Shisha este populara in mai toate cafenelele Africii de Nord, a tarilor arabe din Golf, Yemen sau Iran. Acest gen de pipa, in Egipt spre exemplu, se poate prepara atat „light” pentru doamne, cat si in mod obisnuit pentru partea masculina. Insa chiar si asa, cea din cafenelele de lux nu se compara cu shisha din zonele locale, cunoscuta pentru concentratia ridicata de tutun si pe care oamenii locului o intovarasesc la o sueta, cu o ceasca de cafea ori ceai.

Shisha, tales and arabian nights

Reclame

4 gânduri despre „Shisha, regina cafenelelor din Orient

  1. Cred ca turistii sunt curiosi pentru a incerca aceasta forma de fumat. Se gasesc si pe la noi in magazinele arabesti. Desi sunt fumatoare, eu personal nu am aceasta curiozitate mai ales ca trebuie sa fumez dupa altcineva. Prefer tigarile mele lungi si subtirele desi cel mai corect pentru mine si sanatate nici acestea nu sunt de recomandat 😀 Oricum omul slab este supus viciului si totdeauna asociaza cafeaua cu tigara. Daca e vointa se poate una fara cealalta. As savura cu placere o cafeluta intr-o cafenea din Egipt dar fara aceasta pipa. Felicitari ca ai scris despre partile negative ale acestei placeri de a fuma fie ea pipa arabeasca si chiar tigarile. Pupici. (Poate ajungem sa constientizam si noi viciatii).

    1. Nu trebuie sa fumezi dupa nimeni atunci cand incerci o shisha, iti poti comanda aroma dorita si ti se poate pregati atat light cat si concentrata. Acele posibile boli sau infectii precizate in text se pot transmite doar in cazul in care tu optezi sa o imparti cu mai multe persoane. Ma bucur ca ai gasit interesanta postarea, pupici! 😀

  2. Oamenii nu sunt constienti. Daca este cauzatoare de boli incurabile, mai si fumeaza unul dupa altul, astfel, contactind si alte boli, Nu se face educatie in acest sens? Cred ca ar trebui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s