Ecoul Nubiei! Tragedia faraonilor negri

imagesIstoria egipteana este ca o nesecata fantana de secrete si descoperiri spectaculoase. De aceasta data oamenii de stiinta isi indreapta atentia la sud de Egipt, in Nubia, pamantul de origine al faraonilor negri in perioada antica. Acestia cred ca faraonii negri din statul vecin au avut parte de un destin cumplit, tragic, cauzat de violenta egiptenilor. In anul 593 i. Ch, faraonul egiptean Psammetic al II-lea a dus pe malurile Nilului o adevarata campanie de nimicire impotriva regelui nubian Aspelta. Motivul? Unul cat se poate de serios. Regele Aspelta ataca frecvent teritoriul egiptean in speranta ca il va cuceri, la fel cum se intamplase inaintea inscaunarii acestui faraon egiptean, atunci cand regii nubieni au carmuit Egiptul pentru jumatate de secol. „Faraonii negri” aveau o infatisare mai degraba africana decat egipteana si au creat o scurta dinastie, a XXV-a, inainte de a se reintoarce pe pamanturile nubiene. De aceea Psammetic isi dorea sa-i extermine 3512211577_c5273d8e78pe nubieni. Dorinta i s-a implinit, iar masacrul a urmat, caci stelele care ii glorifica actele sangeroase arata ca ar fi ucis 4000 dintre acestia. Pentru ca razbunarea sa fie totala, au fost distruse toate inscriptiile cu numele stramosilor lui Aspelta de pe statuile si monumentele regale, inclusiv cele existente in Egipt, culminand cu demolarea capitalei egipto-nubiene, Dukki Gel. Acolo, arheologii care de 40 de ani exploreaza cetatea antica din Nordul Sudanului, au gasit marturii spectaculoase ale ferocitatii egiptene.

In 2003 au fost descoperite 7 statui sparte ce reprezentau 5 suverani nubieni. Ascunse intr-o groapa, intre vestigiile a doua temple, fragmentele de statui demonstreaza ca au fost sparte intentionat, dupa obiceiul egiptean, pentru a a-i priva pe regii nubieni de viata vesnica. Descoperirea a facut senzatie, caci pana atunci chipurile acestor conducatori erau cvasicunoscute. Doi dintre ei, Taharga si Tanutamon, au fost ultimii  faraoni negri care intre 713 si 656 i.Ch. au guvernat Egiptul aflat in criza, reusind pentru o perioada sa restabileasca ordinea. Sfarsitul lor insa a 3505240232_c1cd5a7f80insemnat si sfarsitul dominatiei „dinastiei nubiene” pe acest teritoriu.

In 2007 alte noi urme ies la iveala. Fragmente de foi din aur, plachete din pietre semipretioase si un coltar din bronz in stil egiptean. Aceste indicii i-au ajutat pe istorici sa identifice unu„naos”, o intrare secreta, in care se afla statuia unui zeu. Totusi, in absenta unei inscriptii nu a fost posibila aflarea numelui zeului care infatisa un disc solar inaripat. Oamenii de stiinta au insa convingerea ca spectaculoasele descoperiri nu sunt la final, iar ca misterele faraonice sunt departe de a fi pe deplin dezlegate.

Pe culoarele istoriei

Reclame

6 gânduri despre „Ecoul Nubiei! Tragedia faraonilor negri

  1. Frumos. Am citit acum vreo patru ani o carte a unui scriitor egiptean care a luat premiul Nobel in 1988 daca nu ma insel(nu-mi aduc aminte numele lui decat daca caut cartea sa ma uit pe ea, nu am obisnuinta numelor mai ales cand nu-mi sunt familiare, e mai greu pentru mine)Acolo este povestirea unui tanar rege care se indragosteste de o fata de la tara f. frumoasa si urmeaza intrigile politice , si alte evenimente razboaie etc. Mi-a placut f. tare mai ales ca erau f. multe filozofii despre viata spuse de catre eroii povestirii. Cu aproximatie enunt una care mi-a placut : ” Puterea poate fi nebunie, înţelepciunea o greşeală şi bogăţia egoism“, considerând că arta şi frumuseţea sunt singurele valori care dăinuie. Dar când frumuseţea capătă chip uman, totul se poate nărui. Istoria ne-a demonstrat de nenumarate ori acest lucru ducandu-ne la convingerea ca femeile au facut istoria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s