Cuvantul „harem” ne lasa imaginatia sa zburde spre lumea interzisa oamenilor de rand din vremurile otomane, este un termen care surprinde viata de huzur a sultanilor Orientului cu frumoasele fecioare adunate din teritoriile cucerite de acestia. Decorul plin de mister al haremului, dansul senzualelor femei imbaiate si parfumate pentru a starni interesul stapanilor si ritualurile de seductie, deveneau parte din viata acestor lideri, atunci, cand intorsi din razboaie, se dedicau celor lumesti, in intimitatea zidurilor de palate. Haremurile puteau detine sute de fecioare si, in mod ironic, desi zilnic se infrumusetau pentru acesta, nu toate aveau sansa intr-o viata de a-l cunoaste pe stapan in iatacul regal. Cele care insa petreceau timp cu sultanii, puteau de
veni favorite, iar daca soarta suradea vreuneia sa nasca primul fiu al stapanului, atunci destinul acelei femei de harem era in totalitate schimbat. Din simpla roaba, brusc devenea conducatoarea haremului, sau chiar sotia oficiala a sultanului. Aceasta lume ascunsa, cu gust de „fruct interzis” omului de rand, i-a inspirat si pe pictorii orientalisti, care, cu o pata de culoare, au reusit sa ne transmita povestile Orientului, intocmai ca si dibacii naratori. Printre cei care merita a fi mentionati se numara si italianul Fabio Fabbi (1861-1946), un stralucit al picturii orientaliste. Alaturi avem doua dintre cele mai graitoare lucrari ale sale, intitulate „In harem” si „Odalisca”.
Noaptea odaliscelor
Master pieces. Art always attracts me.
I think the same, he is a brilliant artist!
Who is the artist? Yours is a very good blog, though I can’t understand the contents.
Thank you! He is called Fabio Fabbi. I use romanian so I can express myself freely! I hope the Google translator is useful. 🙂
Frumoasa postare. Se pare ca ochiului de artist fie ca a facut expunerea prin cuvinte, fie prin imortalizarea in imagini, nu a reusit sa-i scape aceasta viata ascunsa intre zidurile unui platat. Artistii trebuie pretuiti din acest motiv, se straduiesc sa ne innobileze spiritul cu lucruri si fapte la care altfel nu am putea ajunge si cunoaste si asta pentru ca din vointa lui D-zeu au fost haraziti pentru luminarea noastra.
Adevarat! Nu oricine poate surprinde prin pictura asemenea aspecte.
Tablouri superbe dar viața în harem nu cred că era chiar atât de idilică.
Asta cam asa este. 🙂
Frumoase fecioarele din harem 🙂
toate visau sa pacurga drumul de aur pana la iatacul sultanului 🙂
Vremuri fascinante, desi cam egoist din partea barbatilor… dar asta era traditia lor 🙂
Eu cred ca haremul atrage prin misterul lui, dar viata de harem nu era atat de usoara, sau vesela. 😦
chiar ca atrage prin misterul lui, era un cerc inchis 🙂
n-avea cum sa fie usoara, atatea femei iubind un singur barbat…
Cine stie daca toata il iubeau cu adevarat?:D Doar nu erau roboti, ele erau aduse din teritoriile cucerite de sultan, deci nu prea aveau de ales, unele…
da, dar ajungand in patul lui si fiind singurul barbat care le puteau atinge.. poate nu aveau de ales.
Totusi nu toti sultanii Imperiului Otoman au fost buni si drepti cu femeile ca Soliman…
Cine stie ce-or fi patimit bietele femei cu ceilalti sultani…
Noi avem la indemana doar filmele si cartile de istorie…adevarul deplin nu avem cum sa-l stim vreodata.
de asta sa fii sigura…
da duceau o viata de huzur, fara munca, dar rautatea dintre ele, invidia, ura, toate acestea duceau la rani, mutilari, ucideri etc.
Da, asa este.