Berberii, fiii Magrebului

Calatorind in vestul Egiptului, prin dunele aurii ale desertului parca fara margini, intalnim oaza Siwa. Si cu ea o alta tumblr_kvwvfzWuHS1qasykro1_500cultura, nu atat de raspandita in aceasta tara, precum cea beduina. Intalnim berberii si asezamintele lor, care, de aici, din vecinatatea Libiei si pana pe coasta Atlantica se tot intind, ca dovada a suprematiei detinute in Nordul Africii. Dar cine sunt acesti locuitori misteriosi ai desertului, care au reusit sa isi pastreze propria identitate, in ciuda zdruncinatei istorii a popoarelor nord africane?

Inainte de Hristos cu 3000 de ani…

482595453_7294a1e781Istoria berberilor (Imazighen) in denumirea locala, incepe in jurul anului 3000 inainte de Hristos. Sunt un popor indigen din nordul Africii, mentionati inca din Antichitate in documentele egiptene, grecesti si romane. Graiul berber este parte a grupului limbilor afro-asiatice, si numara peste 300 de dialecte diferite, dar foarte putine dintre acestea au si o scriere proprie. Pe langa graiul originar, berberii vorbesc si limba araba, pe care o cunosc din secolul VII, cand treptat, accepta Islamul ca religie.  In limba berbera se resimt influente romane, punice, arabe, turcesti, si mai nou, franceze.

Unde ii intalnim?3

Asezamintele berbere se intind din oaza Siwa a Egiptului pana pe Coasta Atlantica, de la Marea Mediterana, pana la fluviul Niger, cuprinzand si partea sahariana a Africii. Asa a fost dintotdeauna, ei fiind locuitorii originari ai Africii de Nord. Zonele in care limbile berbere se mai vorbesc si astazi sunt raspandite pe teritoriile statelor Algeria, Maroc, Libia, Tunisia si Egipt.

Traiul berber

lybia 1Locuintele tipice berbere constau in incaperi sapate-n stanca, de obicei,fara electricitate sau gaz. In interior, podeaua este decorata cu covoare traditionale si mobilier simplu. Un aspect interesant il constituie podelele inclinate in directia intrarii principale, pentru ca in caz de inundatie, apa sa curga in afara locuintei. Pentru a castiga venituri suplimentare, berberii permit vizitele curiosilor la domiciliu, autobuzele pline cu turisti oprind in apropiere, urmand ca la intoarcere sa ofere proprietarilor cateva monede. Daca va veti aventura prin tarile magrebiene, nu ocoliti ospitalitatea berbera, ceaiul si invitatia la o masa traditionala, de la care couscous-ul aromat cu siguranta nu va lipsi. Este un gest spontan, al unor oameni simpli, in permanent contact cu natura. Ei sunt berberii, fiii Magrebului, cei care simt sub talpi desertul Saharei de mii de ani…

Invitatie-n Sahara

Reclame

11 gânduri despre „Berberii, fiii Magrebului

  1. Interesant. Uite asa cu frumoasele tale prezentari am fost si prin Sahara , am intrat intr-o locuinta berbera datorita imaginilor…. Multumesc draga mea, imi place foarte mult ce postezi, invatam despre lucruri si locuri minunate la care nu putem ajunge poate ❓

  2. Am vazut un reportaj la TV. Asa este merg multi tursti si-i viziteaza, Este greu sa nu ai lumina, sa nu fii informat, sa traiesti in conditiile in care traiesc ei. Totusi, ei sunt comunicativi si accepta sa fie vizitati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s