Povestea cu talc a rahatului turcesc

turkish-delight-3Astazi vorbim despre rahatul turcesc. Cel cu iz oriental, nu cel din campaniile electorale.  Imi vine a zambi la gandul ca noi, romanii, il folosim in atatea expresii cand cineva ne „calca pe coada”, totusi, daca ne intoarcem in istorie, el ar avea o cu totul alta semnificatie.

Rahatul este tradus in Turcia, tara de origine, ca „lokum”, (arhaic rahat lokum), dar si-a castigat faima atat la noi cat si-n vecinatatile balcanice, ba chiar si mai departe, in Algeria si Maroc. In lume este numit „turkish delight”. Consistenta sa este similara jeleului dar mai solida, mai lipicioasa si mai opaca. Datorita continutului ridicat de zahar este mult mai dulce decat majoritatea dulciurilor, apropiat ca gust de serbet si nu de jeleu. In comert il gasim cu mare usurinta taiat in cuburi mici (2-3 cm), acoperite cu zahar pudra, pentru a nu deveni lipicios.

Stramosul rahatului se afla in Persiaurun_lokum_3

Unele istorii ale gastronomiei mondiale arata ca desertul persan ahbisa, un jeleu dulce, a fost stramosul rahatului. Povestea mai spune ca turcii stiau reteta rahatului inca din secolul al XV-lea, preparandu-l din miere, apa si faina.

Rahat, rasfat pentru metrese

Legenda spune ca un sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de descoperirea rahatului. Rahatul este denumit in limba turca lokum, din termenul arab „rahat al-hulkum”, in greaca fiind „loukumia”. Lokum ar putea proveni din turcescul „lokma” care inseamna „bucata, muscatura, inghititura”. Rahat semnifica in limba turca „impacare, multumire”, astfel ca „rahat hulkum” s-ar putea traduce prin „bucata de placere, rasfat pentru gura”.

Rahatul…dovada de iubire

Ceva mai concret apare-n carti, cum ca pe la jumatea secolului al XVIII-lea un ucenic de cofetar, pe nume Bekir Effendi si-a facut clientela numeroasa in centrul Istanbulului  datorita noului desert pe care il vindea. Femeile ofereau rahat ibovnicilor si iubitilor lor, desertul devenind dovada dragostei in cuplu, dupa cum o demonstreaza si textele cantecelor turcesti din epoca. Astfek Bekir a ajuns sa fie numit cofetar sef in bucatariile Inaltei Porti.

Istorie

turkish_delight2Produs inca din secolul al XV-lea, initial el se prepara din miere, melasa si faina. Cu timpul, zaharul a devenit mai ieftin, lucru ce a determinat inlocuirea melasei si mierii din compozitie. Daca la inceputuri, rahatul era disponibil numai in cea mai simpla varietate (compus din zahar, amidon si apa), astazi il gasim intr-o gama larga de culori si arome (cele mai populare fiind de lamai, portocale, cacao si fistic). Ba mai mult, s-a ajuns ca imaginatia cofetarilor sa atinga culmile artei, acestia pregatind si sortimente umplute cu fistic, alune, nuci si migdale, care, acoperite cu diverse glazuri sau nuga, seamana cu adevarate bijuterii dulci. In Romania delicatesa a fost introdusa in secolul XVIII, alaturi de alte noutati precum braga, nuga ori baclavaua, intai prin intermediul Fanariotilor si negustorilor din Levant si Constantinopol. Asa produsele au devenit familiare taranilor participanti la balciurile si targurile muntene de secol XVIII-XIX.

Daca ar fi sa urmam traditia spatiului balcanic, rahatul ar trebui servit dupa cafea, insotit de un pahar cu apa rece, insa din pacate, traditia rar se mai respecta in timpurile moderne. Gospodinele folosesc rahatul mai degraba in compozitia de cozonac, decat ca simbol de ospitalitate pentru musafiri.

Delicii de prin Balcani

4 gânduri despre „Povestea cu talc a rahatului turcesc

  1. buna seara ! MIHAELA ,interesanta povestea cu prepararea rahatului ,eu am vazut in acel serial SULEYMAN MAGNIFICUL ca acolo este acel obicei sa se serveasca rahat ,cand se intampla cate un eveniment
    romanii,au devenit spurcati la gura si de aceea folosesc ,,rahat” cu alt inteles ,eu cam vorbesc pe limba mea ,nu prea ocolesc sub alta forma😀

  2. cand imi aduc aminte bazarurile din Istanbul, cu rahatul acela care se ofera simturilor tale… ma apuca dorul de acele locuri.
    dar si la noi, prin magazinele mari, avem niste minunatii de sortimente, asa ca nu suntem lipsiti de bucuria gustului.
    sa ai un an frumos, bucurandu-te de tot ceea ce iti alin(t)a inima.🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s