Semiramida si magia Gradinilor Suspendate

Gradinile suspendate ale Semiramidei sau, mai corect, Gradinile Suspendate din Babilon au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605- 562 i. Ch.) pentru una din sotiile sale care tanjea dupa muntii si vegetatia patriei natale, Amytis sau Amuhea si sunt considerate una din minunile Lumii Antice.

Babylon gardensgradinile_suspendate_picturaO legenda pierduta in  negura timpului pe care doar valurile Eufratului o mai soptesc din cand in cand,  explica intr-o alta maniera aparitia acestor gradini de vis. Cu mii de ani in urma, pe pamanturile Mesopotamiei, domnea regele Ninus si frumoasa lui sotie, o regina asiriana, pe nume Semiramida. Scriitorii greci descriu ca din dragoste pentru sotia sa, regele Ninus, intemeietorul oraselor Ninive si Babilon, a cerut sa fie construite aceste gradini, care, conform istoricului Diodor din Sicilia, ocupau o suprafata de 15000 m² si se ridicau in patru terase pana la 77 metri inaltime. 411229-11Pe 1344263962_9f55dda31293bd7terase erau plantati arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind inalti de 24 metri. Erau udati de pompe cilindrice, al caror secret nu se cunoaste inca. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se gaseau camere racoroase pentru familia regala. Dupa unele relatari, se pare ca vestitele gradini au fost daramate de persi, in timpul ocuparii Babilonului, tot atunci fiind daramat si Turnul Babel. Constructia Gradinilor Suspendate din Babilon trebuie apreciata prin prisma incadrarii lor in mediul inconjurator: clima calda si uscata, peisajul arid si obiceiurile vechilor locuitori ai Mesopotamiei. La popoarele orientale din Antichitate, notiunea de gradina era legata de ideea supremei fericiri omenesti. Aceasta mentalitate a facut pe vechii persi sa numeasca gradinile lor, „raiuri”.

Seven_Wonders-1_Hanging_gardens_of_BabylonDaca dorim o descriere completa a Gradinilor Suspendate din Babilon, cel mai probabil o aflam de la Diodor din Sicilia, care descrie ca ele se compuneau din terase etajate in amfiteatru cu o latura de aprox. 123 m. Terasele erau sustinute de ziduri de piatra, construite la o distanta de trei metri unele de altele. Spatiile dintre ziduri era acoperit cu bolti realizate din blocuri de piatra. Pe aceste blocuri era asezat un strat de trestie imbibat in asfalt, deasupra trestiei urma un dublu rand de caramizi arse, legate intre ele cu mortar de ipsos, acoperite cu foi de plumb, pentru a desavarsi izolarea hidrofuga. Peste foile de plumb era un strat de pamant, de grosime suficienta pentru ca sa poata prinde radacinile celor mai mari arbori. Diodor spune: „…Terasele erau pline de plante de toate felurile, in stare sa incante vederea prin marimea si frumusetea lor”. Pentru stropitul gradinilor se foloseau masini hidraulice, care urcau apa din Eufrat la diferitele 417[1]niveluri.

Primele cercetari arheologice moderne au fost intreprinse de o misiune franceza condusa de Fulgence Fresnel in anii 1852- 1855, explorarea completa a fost facuta de o misiune germana condusa de Robert Koldewey in anii 1899- 1914.  Sapaturile efectuate in colina El Kasr (in araba: „castelul” sau „citadela”) au descoperit ruinele marelui palat al lui Nabucodonosor, poarta principala a orasului si templul zeitei Nin-Mach. In partea de nord-est a palatului s-au pus in evidenta fundatiile constructiei care sustinea probabil Gradinile Suspendate. O alta proba foarte convingatoare ca intr-adevar acestea sunt ruinele fostelor Gradini Suspendate esta gasirea de catre Robert Koldewey a trei puturi situate alaturat, in serie, unul central cu sectiune patrata, între celelalte doua cu sectiune ovala, care sugereaza existenta unei masini hidraulice, care functiona probabil pe acelasi principiu ca un aparat cu galeti cu lanturi.

tower_babylon_painting_creative_785_1400x1050Pe taramul vechiului Babilon s-a asezat astazi, tacerea. Terasele gradinilor inflorite au fost inghite de un desert lipsit de vegetatie, trist. Doar un arbore secular, un atleth, este considerat de unii nostalgici, o ultima ramasita a faimoaselor Gradini Suspendate.

Florile Mesopotamiei

Reclame

18 gânduri despre „Semiramida si magia Gradinilor Suspendate

  1. Foarte frumos ai descris. Pacat mai ales ca este incadrata la una din cele 7 minuni ale omenirii. Suntem in mare pericol mai toti pentru ca s-a ajuns acolo incat oamenii nu mai pun pret pe valorile lor culturale si li s-au manipulat interesele spre distrugere si supravietuire.

  2. Buna seara, multe informatii utile, multumesc! intradevar gradinile ar trebui sa fie un rai , insa nu toata lumea le mai ingrijeste.. mi-ar fi placut sa traiesc intr-o epoca in care sa pot vedea asemena splendori:D

  3. frumoase imagini ,dar nu cred ca ar mai putea face cineva asa ceva ,mai ales acum in secolul vitezii ,in zilele noastre se pune accent de furt si prostie ,nu cred ca se va mai naste un rege ca acesta sa faca asa ceva

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s