Beduinii, primii bautori de cafea ai lumii

Ne place, e maronie si ne-a devenit tovarasa in fiecare dimineata. Nu ne putem imagina viata fara ea si s-a dovedit a fi dusmanul numarul unu al oboselii. Da, despre cafea este vorba. Timpurile moderne au “botezat-o” in fel si chip, Cappucino, Expresso, Café Late, dar putini se intreaba atunci cand o savureaza, oare cum a ajuns a fi descoperita?

La inceput au fost boabele…

Originile cafelei se afla in Orientul Mijlociu, primii bautori de cafea dovedindu-se a fi beduinii triburilor Arabiei Saudite, Yemenului si Egiptului. Sunt insa si pareri care indica Etiopia ca fiind tara de bastina a celebrei bauturi. Printre povestioarele arabe ce amintesc de descoperirea cafelei se afla si o legenda care ne vorbeste despre un pastor de capre yemenit pe nume Khaldi, care in vreme ce-si pazea animalele a observat cum acestea devin mai vioaie in timp ce pasc niste boabe rosietice, necunoscute. Curios, pastorul duce fructele la o manastire din apropiere unde un calugar batran binevoitor, fierbe boabele in incercarea de a afla explicatia. Acesta obtine o bautura amara, inchisa la culoare, capabila sa alunge somnul. De atunci calugarii au folosit-o in intentia de a sta treji cat mai mult timp pentru a se ruga. Secretul insa a fost raspandit cu repeziciune in Peninsula Arabiei si in orase cheie ale lumii orientale precum Meeca ori Cairo. De aici pana a ajunge in Europa nu a fost decat un pas.

“Vinul Islamului” ia drumul Europei

Cei care s-au aratat deschisi la consumarea cafelei ba chiar inventand noi retete de preparare au fost otomanii. Asa a luat nastere cafeaua turceasca. In Europa cafeaua devine cunoscuta gratie unui transport pe mare ajuns la portile Venetiei din Imperiul Otoman. La inceput privita cu suspiciune de catre cardinalii Italiei, cafeaua a fost numita “bautura diavolului”, pana cand Papa VIII-lea a ales sa o incerce si sa permita consumarea ei de catre crestini. Pana astazi cafeaua Arabica este considerata de specialisti cel mai fin sortiment de cafea, cu o aroma inconfundabila.

Nici beduinii din desertul iordanian nu fac exceptie de la prepararea cafelei ca-n vremurile de demult. Fiind denumita “vinul Islamului” sau “vinul Arabiei”, cafeaua pentru oamenii desertului seminifica bunastare, simbol al ospitalitatii dar si mijloc de aplanare a conflictelor ori de a strange prietenii la un loc. Ca si-n tinuturile vecine, beduinii de aici considera cafeaua o bautura sacra. Prepararea cafelei in stil beduin nu este deloc lucru usor, este nevoie de iscusinta si rabdare in acest ceremonial.

Reteta cafelei in stil beduin

Apa se fierbe intr-o oala mare de metal. Intre timp, beduinii prajesc si macina boabele Arabica si pe cele de cardamon, dupa care acestea sunt adaugate in apa fierbinte ramanand astfel pentru sase ore. Fiarta de cateva ori, cafeaua neindulcita este gata pentru a fi servita musafirilor in cescute mici. Acestia vor fi tratati regeste vreme de trei zile, dupa traditiile beduine. La gura focului, intre desert si soare, beduinii se dovedesc filosofi in vorbe si legende. Cafeaua e prilej de povestit faptele bravilor cavaleri ai desertului, ori despre astrologie sau existenta umana. Desi nelipsita de la sezatori in corturi, cafeaua nu este servita la intamplare. Ea se bea de trei ori. Prima cescuta este in cinstea musafirului care le-a trecut pragul cortului, a doua pentru a-l transforma pe acesta in om puternic si curajos in pustiul plin de primejdii, iar abia a treia se inchina placerii de a sta laolalta, cu veselie. De aici pana la modernele cafenele se poate sa existe ceva diferente, dar fara indoiala ca atmosfera unica a povestilor la gura focului, printre aburii de cafea, se regaseste doar acolo, printre nomazii desertului.

Cafea cu aroma de legenda

14 gânduri despre „Beduinii, primii bautori de cafea ai lumii

  1. Buna dimineata! Multumesc pentru vizite si pentru faptul ca-mi lasi cate un comentariu fiindca multi trec ,dar nu fac asta!?Ori,eu imi doresc sa mai schimb cate o impresie cu cineva,dar ma lovesc de ani buni,ca de un zid! Imi place cum scrii si ce lucruri frumoase ne aduci in atentie, spun asta,doar din cele cateva postari recente..nu am rasfoit blogul,nu am avut timp.
    Pe blog eu stau f putin si doar printr-o minune s-ar putea sa ne si intalnim,dar vad comentariile,imi fac placere si voi raspunde la ele ,mereu! Cu drag si prietenie!

    • Buna draga mea, sigur ca iti las comentarii, pentru ca meriti si ma bucur ca ti-am descoperit blogul cat si pe tine. Este o adevarata cafenea virtuala, un colt sensibil, plin de idei, flori si feminitate. Cine stie, poate ne vom si sincroniza ca timp, te pup cu prietenie!

  2. Bună dimineața frumoasă doamnă,ador cafeaua(deși nu trebuie să abuzez)și întâlnirile care au ca pretext sorbitul acestei licori minunate ! Am citit povestea cafelei preparate în stil beduin și realizez că mereu afli lucruri inedite despre ceva deja cunoscut …sau despre care spunem că știm totul….Mulțumesc și am să revin,îmi plac foarte mult poveștile tale,lumea arabă este fascinantă !

    • Buna dimineata draga mea! Nu pot decat sa ma bucur de vorbele tale si promit ca revin cu povesti, sper eu, la fel de interesante. Melodia de intampinare a blogului tau e superba! Te felicit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s